Mit tegyél, ha leöntötted kedvenc díszpárnádat vörösborral?

Mit tegyél, ha leöntötted kedvenc díszpárnádat vörösborral?

Kellemes délután egy fárasztó nap után. Végre egy kis lazulás a kanapén egy finom vörösborral a kezedben. Már önmagában a gondolat is pihentető. Azonban elég egy óvatlan mozdulat és a hangulatnak annyi. A pohár megbillen, a vörös nedű pedig a kedvenc díszpárnádon landol. Nyugalom, nem kell azonnal a szemetes felé indulnod! Bár a bort már nem tudod megmenteni, a párnától még nem kell elbúcsúznod: megmutatjuk, mit tehetsz, hogy újra régi fényében tündököljön!

Cselekedj azonnal!

Ez nem az a történet, amikor félreteszed a szerencsétlenül járt díszpárnát és majd másnap foglalkozol vele. Ilyen szituációban érdemes azonnal cselekedni, minél többet vársz, annál nagyobb esély van arra, hogy beszáradjon a folt, és soha többé ne lehessen belőle kivarázsolni. A vörösborban lévő pigmentek nagyon gyorsan elszínezik a szövetet, és ha megszárad, akkor szinte esélytelen kimosni belőle.

Soha ne dörzsöld!

Reflexből dörzsölné az ember a foltot, hiszen a cél az lenne, hogy minél előbb nyoma se maradjon a bornak a felületen. Ez a sok apró mozdulat viszont csak még mélyebben juttatja a szövetbe a színes folyadékot. Dörzsölés helyett inkább nyomkodd vagy töröld le a foltot egy tiszta, fehér ruhával vagy papírtörlővel. Óvatos, de határozott mozdulatokkal dolgozz, és ha már a vörösbor nagyját eltüntetted a párnáról, rögtön térj át a folttisztításra. Szinte bármelyik, boltban kapható szer jó lesz a feladatra, csak arra figyelj oda, hogy a díszpárna anyagát ne roncsolja és ne színezze el. Érdemes egy kevésbé látható helyen mosáspróbát végezned.

A jó Öreg házi praktikák

Számos olyan házi praktika létezik, amelyeket be lehet vetni a foltok eltávolítása érdekében. Érdemes azonban óvatosan bánni ezekkel, hiszen egyáltalán nem mindegy például, hogy milyen anyagból szeretnéd eltávolítani a borfoltot. Felsorolunk itt párat, de előbb mindig ellenőrizd a díszpárna címkéjét!

  • Remek megoldás lehet, ha azonnal foltra teszel szódabikarbónát vagy sót. Ezek az anyagok segíthetnek felszívni a nedvességet és csökkenteni a folt méretét. Hagyd rajta néhány percig, majd töröld le és mehet a mosógépbe!
  • Sokszor segít, ha hideg vízbe áztatod a párnát vagy annak huzatát. Egy kevés ételecet is hatékony lehet a vörösborfolt eltávolítása során, hiszen a savas közeg segíthet a makacs szennyeződés eltüntetésében. Keverj össze egy rész fehér ecetet két rész hideg vízzel, majd áztasd be a foltot ebbe a keverékbe, és nyomkodd bele óvatosan!
  • Szórhatsz kukoricakeményítőt a friss borfoltra, hogy felszívja a nedvességet, de a tej is segíthet a vörösbor okozta paca eltávolításában.
  • Sőt, a borsmenta fogkrém is hatékony lehet : vigyél fel egy kis mennyiséget a foltra, majd nyomkodd bele óvatosan, mielőtt lemosnád.
  • Ha nincs kéznél semmi a fentiek közül, próbálkozhatsz alkoholos italokkal, mint például Vodka vagy fehér Rum. Áztasd a foltot egy kis mennyiségű alkoholos italba, majd dörzsöld óvatosan.
  • Végül, de nem utolsósorban a citromlé is segíthet a folt eltávolításában. Csepegtess néhány csepp citromlevet a foltra, majd töröld le óvatosan.
  • Sokan esküsznek arra is, hogy borotvahabot tesznek a foltra, így teszik a mosógépbe, de vannak, akik előtte macskaalom segítségével távolítják el a folyadék egy részét a szövetből.

E praktikákhoz mind olyan dolgok szükségesek, amelyek rendszerint megtalálhatók egy hétköznapi háztartásban is. Éppen ezért rögtön kéznél lehet a megoldás, amikor sürgősen van rá szükség egy ilyen véletlen baleset után.

Folteltávolító szerek

Ha nem bízol a házi praktikákban és profi készítményt vetnél be a foltok ellen, akkor nézz szét az üzletek megfelelő polcain. A különböző folteltávolító készítményeket érdemes először egy kis részen használni és tesztelni, hogy nem károsítja-e a párnahuzat szövetét.

Remek választás lehet például egy folteltávolító spray. Olyan típust ajánlott választani, amely kifejezetten textilfelületekre készült, és külön feltüntetik rajta, hogy tartalmaz összetevőket, amelyek hatékonyan eltávolítják a vörösborfoltokat. Fontos, hogy használat előtt mindig olvasd el a címkét és kövesd az utasításokat.

A spray és egyéb termékek mellett sokféle gépi folteltávolító szer is kapható a piacokon, amelyeket a mosógépbe tehetsz, hogy kezeld a párnahuzaton keletkezett foltokat. Ezek általában hatékonyabban működnek, de győződj meg róla, hogy a kiválasztott termék megfelelően használható-e az adott típusú textíliákhoz. Azt is olvasd el figyelmesen, hogy hány fokon kell vele mosni, és ezt vesd össze a párnán látható utasításokkal, nehogy tönkretedd az egészet!

Ha már halványabb a folt, kíméletesebb módszerrel is próbálkozhatsz. Néhány mosószer kifejezetten folteltávolításra készült, ilyenkor ezeket is ajánlott bevetni. Már mondtuk többször, de nem lehet eleget hangsúlyozni: minden készítmény esetében igaz az, hogy pontosan kell követni a címkén szereplő tájékoztatót, hiszen csak így reménykedhetsz a kívánt eredmény elérésében.

A mosás

Bármelyik folteltávolító szer vagy praktika mellett is teszed le a voksodat, utána mindenképpen mihamarabb mosd ki a párnahuzatot, lehetőleg hideg vízben, hogy a folt ne álljon be. Aranyszabály, hogy egy kicsit se hagyd megszáradni a felületet, amíg el nem tűnt teljesen a nemkívánatos vörösbor. Ha esetleg mosás után még mindig ott éktelenkedik, akkor először is igyál még egy pohár vörösbort (a párnától távol tartva), hogy megnyugodjanak az idegeid, majd próbálkozz más típusú készítménnyel és mosd ki újra! Lényeges az adott mosógép megfelelő programjának kiválasztása is, hiszen nem mindegy, milyen hőfokon, mekkora időtartamra teszed be az anyagot a gépbe.

Szárítás

Ha eltűnt a folt, itt az ideje a szárításnak friss levegőn, lehetőleg kültéren. A fehér párnahuzatot kiteheted a napra közvetlenül, ez egyben fertőtleníti is, a színes huzatokat inkább árnyékba tedd, hogy ne fakuljon ki.

Ha szárítógépet használsz, légy óvatos, mindenképpen ellenőrizd a címkén, hogy bírja-e az anyag az ilyen jellegű szárítást! Ha igen, használd bátran – természetesen a megfelelő programon!

Ha semmi sem válik be…

Ha a számos fenti praktika közül semmi sem válik be és nem tudsz teljesen megszabadulni a vörösborfolttól, akkor érdemes mielőbb szakértő segítséget igénybe venned. Egy tisztítóban talán még tudnak segíteni a pórul járt huzaton. Viszont, ha valami miatt ez a megoldás sem hozza meg a kívánt eredményt, akkor sajnos meg kell válnod tőle. A jó hír az, hogy a diszparna.com oldalon bármikor rendelhetsz egy teljesen új, minőségi darabot, amely lakásod éke lehet a továbbiakban.

Amíg kihozza a futár, tölts magadnak még egy pohárral – de jó messze a párnáidtól!

Mit tehetsz, ha beszáradt a folt?

Ha nem kaptál észbe időben és a vörösbor már beszáradt a párnahuzaton, akkor sajnos nem lesz könnyű dolgod, sőt, az is lehet, hogy egyáltalán nem jársz sikerrel. Van még néhány praktika, amit utolsó mentsvárként kipróbálhatsz:

  1. Az egyik jó megoldás, ha pasztát készítesz szódabikarbónából és vízből és felviszed a foltos területre. Hagyd hatni néhány órán át, majd töröld le az anyagot egy nedves ruhával. Ez a módszer segíthet halványítani a beszáradt borfoltot.
  2. Jó kombináció lehet az ecet és a mosószappan is. Keverd össze őket 1:1 arányban, majd vidd fel a foltos területre, végül öblítsd le hideg vízzel.
  3. Bevetheted a gőzölőt vagy vasalót is a foltos területen. Először mindenképpen használj folteltávolító szert, utána óvatosan melegítsd fel a fenti praktikák valamelyikével a felületet és tedd a mosógépbe!

A vörösborfolt eltávolítása nem egyszerű feladat, különösen nem egy díszpárna esetében. A mintázat és a sokféle anyag mind nehezítő körülményt jelentenek. A legegyszerűbb, ha a vörösborfoltot megelőzöd: helyezd át a kellemes beszélgetést a konyhába, távol a díszpárnáktól, vagy egyből rendelj több egyforma huzatot, hogy legyen mindig tartalék!

Forrás: diszparna.com | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink